Een concurrentiebeding bevat een verbod voor de werknemer om na het einde van het contract soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als ondernemer. In een arbeidsovereenkomst kan ook een relatiebeding staan. Dit is een vorm van concurrentiebeding. Met een relatiebeding wil een werkgever voorkomen dat zijn werknemer na uitdiensttreding voor of met zijn klanten, leveranciers en samenwerkingspartners gaat werken.

Als medewerkers overstappen naar een concurrent of voor zichzelf beginnen kan dat uw bedrijf kwaad doen. Als zij bijvoorbeeld uw zakenrelaties benaderen loopt u het risico dat u hen kwijtraakt. Of als zij vertrouwelijke informatie meenemen kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Daarom hebben veel bedrijven een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomsten opgenomen. Maar wat kunt u doen als uw (ex)medewerkers het concurrentiebeding omzeilen? Ook voor het geval de werknemer verder gaat als zzp’er.

In zo’n geval zult u stappen willen ondernemen. Tegen de (ex-)medewerker, maar eventueel ook tegen het concurrerende bedrijf. U moet dan wel kunnen bewijzen dat het concurrentiebeding is overtreden. Soms is dat eenvoudig, bijvoorbeeld omdat u wordt getipt door een relatie of een andere werknemer. Of omdat de medewerker zich niet bewust was van de overtreding. Maar als de medewerker opzettelijk handelde in strijd met het concurrentiebeding, als zzp’er bijvoorbeeld, dan is het vaak complexer om bewijs te verzamelen. De medewerker zal dan omzichtiger te werk zijn gegaan. U zult moeten bewijzen dat er sprake is van schending van het beding. Met enige regelmaat zien we dat de schending van het concurrentiebeding ook gepaard gaat met wegnemen van vertrouwelijke informatie, die vervolgens in het bezit komen van een concurrerend bedrijf.

De onderzoekers van Hoffmann kunnen voor u op discrete wijze onderzoeken hoe de vork precies in de steel zit. Het resultaat is een helder onderzoeksrapport met het verzamelde bewijsmateriaal.

Overigens is er een wetsvoorstel in de maak om het concurrentiebeding te moderniseren. Om te voorkomen dat een concurrentiebeding tot een ongerechtvaardigde beperking van een medewerker kan leiden, zal men in de toekomst meer onderbouwing van u als werkgever gaan vragen als u besluit om een dergelijk beding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Het wordt dus in de toekomst nog belangrijker om daar met een medewerker heldere en duidelijke afspraken over te maken.

Onze aanpak: hoe ziet een onderzoek naar schending van een concurrentiebeding of relatiebeding eruit?

Hoffmann heeft jarenlange ervaring met dit soort onderzoeken. We hebben alle specialismen die hierbij komen kijken onder één dak. Met behulp van observatie, interviews, deskresearch en digitaal forensisch onderzoek halen onze specialisten de feiten van een eventuele schending snel en discreet boven tafel.

Wij starten altijd met het verzamelen van informatie. Na deze fase analyseren en beoordelen onze onderzoekers de verzamelde informatie. Constateren zij een schending van het concurrentiebeding? Dan kunnen zij, na overleg met u, een confronterend gesprek met uw (ex-)medewerker voeren.

Vervolgens ontvangt u een  onderzoeksrapport met daarin de onderzoeksbevindingen . Na ingewonnen juridisch advies  kunt u vervolgens  (juridische) stappen ondernemen tegen uw (ex) medewerker en het concurrerende bedrijf. Ons onderzoeksrapport  kunt u daarbij als basis gebruiken.

Meer weten over een onderzoek naar concurrentiebeding en relatiebeding?

Wilt u meer informatie over het concurrentiebeding of wilt u weten of een onderzoek iets voor u is? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contactformulier

Onze specialisten staan voor u klaar.

088-2986600

info@hoffmann.nl

Of neem rechtstreeks contact op met één van onze consultants.

Contactformulier Onderzoek schending concurrentiebeding

left section

right section

Contact


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.